Месали-покривки за ритуален хляб

Стандартен
Месали-покривки за ритуален хляб

Обредният хляб е един от основните символи на българските празници. Дедите ни са почитали хляба като божество. Пред хляба лоши думи не се изричат. Намерен хляб се целува и се дава на животните. Към хляба се посяга с чисти ръце.

Ритуалният хляб е свързан със сватбената, родилната и погребалната обредност, с народния календар и медицинската практика, с поминъците, занаятите и строителството. В ролята си на безкръвна жертва символизира плодородието и добруването в семейството и рода. С богата пластична украса се отличават обредните хлябове за сватба, Коледа, Гергьовден и Великден, върху които от тесто се моделират пиленца, агънца, лозници, овчар с гега или орач с рало.

Българските обичаи повеляват обредните пити да се покриват и носят с месал. Това е памучно платно, което се използва в домакинството и в обредната система.

В месал се завива хлябът, когато се отива в църквата на сватба, на кръщавка, както и се застила на празничната трапеза, откъдето идва и другото му име: трапезници.

Украсата се състои от цветни ивици в червено, черно, зелено, жълто, оранж, синьо, които се редуват в хармонични съчетания, комбинирани с геометрични мотиви.

За да бъде истинско и незабравимо преживяване Вашият семеен празник ние Ви предлагаме цяла колекция, посветена на месалите и покривките, които можете да закупите от тук: http://www.nosii.com

каталог на Мели-М с месали и покривки

каталог с месали и покривки на фирма Мели-М ООД всички артикули от каталога могат да бъдат закупени от електронният магазин http://www.nosii.com

STR_2

месали с богата бродерия, вдъхновени от българската шевица

STR_3

бродирани кърпи за покриване и повиване на ритуален хляб и погачи

STR_5

месали, подходящи за кръщене, именни дни, рожденни дни, сватба, годеж и всички останали семейни празници

STR_6

покривки за маса, салфетки и тишлайфери с българска шевица. Технология на изработка: принт

STR_7

берешка пътека за прохождане или за прощъпулник

STR_8_back

нашите координати

Advertisements

About nosii

Дизайн и изработка на народни носии. Автентични и осъвременени носии. Качествени материи и висок професионализъм. Работим и по проекти на клиенти, свързани с финансиране от Европейски фондове. Проекти на читалища към Министерство на културата. Сченични облекла и аксесоари, пафти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s